Winterbarbecue: tips, tricks en inspiratie!
Laat jouw winterbarbecue slagen met de beste tips, tricks en inspiratie van De Barbecue Boer! Wij helpen je graag.
Samen met je gasten genieten in een sfeervolle tuin van een heerlijke winterbarbecue, wat wil je nog meer? Bij ontvangst krijgen de vrienden en familie een glas warme glühwein of chocomel met slagroom, het feest kan beginnen! Maar hoe zorg je er voor dat iedereen het naar zijn zin heeft?
Wij helpen je graag op weg om jouw winterbarbecue te laten slagen. Wij geven je in deze blog praktische tips en inspireren je voor een heerlijke winterbarbecue. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zorg voor voldoende licht en warmte
In de winter is het eerder donker, waardoor je behoefte hebt aan verlichting als je bezig bent met de winterbarbecue. Hier zijn meerdere opties voor, die je ook prima kunt combineren:
Tuinfakkels
Tuinfakkels zorgen voor een gezellige sfeer in de tuin. Als je een grote tuin hebt, kun je met tuinfakkels de looppaden verlichten. Dit is handig als je gasten in het donker door je tuin moeten lopen. Zij weten precies waar ze heen moeten!
Vuurkorf
Plaats één of twee vuurkorven bij de winterbarbecue voor je gasten. In de winter is het natuurlijk koud en een vuurkorf warmt iedereen op! Daarnaast zorgt een aangestoken vuur voor extra licht.
Zorg er voor dat je het vuur niet te hoog laat komen vanwege de veiligheid. Steek een vuurkorf nooit met spiritus of andere brandbare vloeistoffen aan. Gebruik hiervoor aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes. Laat je gasten van tevoren weten dat er vuurkorven zijn, de geur blijft in je kleding hangen. Wel zo fijn dat dit niet bij je nieuwe kleding gebeurt!
Lampjes
Versier de tafel met kerstlampjes of waxinelichtjes op batterij. Dit is ideaal, doordat ze sfeer en verlichting brengen. Leuke kerstverlichtingen aan de schutting of achterdeur dragen hier ook aan bij. Op kerstmarkten of in de winkels vind je altijd wel kerstverlichting die hier prima voor geschikt zijn.
Waar plaats je de winterbarbecue?
Een barbecue moet zo'n 70 graden Celsius zijn om gerechten te bereiden. In de zomer is het buiten zo'n 20 tot 30 graden. Hierdoor hoeft de barbecue maar 50 graden verwarmd te worden, zodat je de 70 graden Celsius bereikt. In de winter moet barbecue van -10 graden Celsius naar de 70 graden Celsius verwarmd worden. Om de barbecue zo snel mogelijk op de juiste warmte te krijgen, plaats je de barbecue uit de wind. Als je een gasbarbecue gebruikt, verminder je hierdoor het risico dat de gasbarbecue wordt uitgeblazen.
Genoeg brandstof voor je winterbarbecue?
Een barbecue op temperatuur krijgen kost in de winter meer tijd dan in de zomer. Het flink opstoken van je barbecue helpt erbij om de gewenste temperatuur snel te bereiken. Let wel op, want hierdoor verbruik je ook meer kolen of gas. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen hebt getroffen om je winter BBQ lang genoeg te laten branden. Het is zonde als je na twee rondjes vlees garen door je brandstof bent!
Welke gerechten bereid je?
Voor een winterbarbecue raden we aan om voornamelijk warme gerechten te serveren. Om het diner te beginnen is een kop soep ideaal, denk hierbij aan een goulashsoep met lekker mals vlees. Verder raden we je aan om dunnere stukken vlees op de winterbarbecue te leggen. Buiten is het koud en je wilt snel een lekkere warme hap kunnen serveren. Dikkere stukken vlees hebben normaal al een langere bereidingstijd nodig op de barbecue. In de winter duurt het al helemaal lang voordat dikke stukken vlees gaar zijn. Ga daarom voor simpele gerechten of voorgegaarde stukken vlees. Wij hebben een aantal typische winterse recepten op een rijtje gezet.
- Houthakkerssteak
- Wild
- Saté
- Kipfilet met rookspek
- Goulashsoep met lekker mals vlees
- Stoofpeertjes
- Verse bessensap
Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is als je ze op de winterbarbecue legt. Haal je ze direct uit de koelkast, dan verliezen de gerechten hun smaak en heb je kans dat het vlees taai wordt.
Houdt de barbecueër gezelschap
Degene die de winterbarbecue organiseert is doorgaans ook degene die achter de winterbarbecue gerechten bereidt. Houd hem of haar gezelschap als die in de kou staat te barbecueën. Zorg ervoor dat hij of zij het niet koud heeft en help waar nodig. Zorg er ook zeker voor dat de sjaal in zijn of haar jas zit, je wilt niet dat de sjaal vlam vat! Bied hem af en toe een warm drankje aan of wissel even om zodat hij of zij zich binnen kan opwarmen.
Winterbarbecue georganiseerd? Zorg voor plan B.
Heb je je gasten uitgenodigd? Mooi zo! Nu hopen dat het niet gaat regenen of stormen...
Zorg altijd dat je een plan B hebt. In Nederland weet je nooit wat het weer gaat doen. Het kan je gebeuren dat een storm plaatsvindt op de dag van jouw winterbarbecue. Het is dan prettig om te weten wat je gaat doen in dat geval.
Wat je ook doet: plaats nooit de winterbarbecue in de garage of in een afgesloten ruimte. Dit is gevaarlijk. Een steekvlam is zo gemaakt op de barbecue en je moet er niet aan denken dat je garage of huis vlam vat. Het is in ieder geval schadelijk voor je gezondheid om in een afgesloten ruimte te barbecueën vanwege de koolmonoxide die vrij komt. Doe dit niet!
Praktische tips voor de winterbarbecue
Neem de tijd voor een geslaagde winterbarbecue. Het kost eenmaal meer tijd om de gerechten lekker op smaak te krijgen door de kou. Maak zelf alvast warme gerechten, zoals een warm broodje, voor je gasten. Een glas warme glühwein of warme chocolademelk met slagroom doet ook wonderen. Leg ook alvast wat dekentjes klaar zodat niemand het koud krijgt. Niet iedereen kan goed tegen de kou! Daarnaast raden wij aan om borden voor te verwarmen. Het eten blijft hierdoor langer warm!
De Barbecue Boer wenst je veel plezier met de winterbarbecue! Wij komen uiteraard graag langs om jouw winterbarbecue compleet te verzorgen met ambachtelijke gerechten. Ook doen wij de afwas, waardoor jij alleen geniet van de gezelligheid en lekker eten!
De Barbecue Boer maakt jouw winterbarbecue compleet
- De beste versproducten van slager en visboer
- Verse salades, sauzen en stokbrood
- Inclusief BBQ, borden en bestek
- Breng- en haalservice
- Géén afwas
- Een hele warme en gezellige winterbarbecue!
Meer interessante blogs
BBQ zonder vlees: verrukkelijk én makkelijk
Een BBQ zonder vlees. Gezond en steeds populairder. Dit zijn de handigste tips!
Zorgeloos barbecueën: 10 veiligheidstips voor de barbecue
Om te voorkomen dat een gevaarlijke situatie ontstaat tijdens het barbecueën: 10 veiligheidstips.
BBQ Saus zelf maken!
Heerlijke BBQ Saus: het is een perfecte toevoeging op je stukje vlees, vis of voor op een broodje!
De 5 lekkerste zomerdrankjes bij een barbecue
Het barbecueseizoen is gestart. En wat mag er niet ontbreken tijdens de barbecue? Precies, 5 lekkere en frisse zomerdrankjes.